Israelstudier eller Mellanösternstudier?

The Forward har lagt ut en podcast på sin hemsida där två Forward-skribenter diskuterar utvecklingen av Israels roll i det akademiska studiet av Mellanöstern, och att det i synnerhet i Nordamerika håller på att växa fram ett separat ämne som studerar Israel utanför Mellanösternstudiernas ramar. "Israel studies", Israelstudier, håller med andra ord på att tydligt avgränsa sig från Mellanösternstudier. Bakgrunden till detta är komplex, och jag rekommenderar därför att ni lyssnar på podcasten själva, men en av anledningarna är att Mellanösternstudierna i Nordamerika, liksom i Sverige, har fått en ganska tydlig arabisk profil, där fokus ligger på i huvudsak Israels grannländer.

De amerikanska och kanadensiska Israelstudierna är tvärvetenskapliga, från början övervägande samhällsvetenskapliga men på senare år även humanistiska. I Sverige ligger mycket av det jag antar ryms under rubriken "Israelstudier" istället under judaistiken ("Jewish studies"), som i synnerhet i USA är ett förhållandevis stort ämne, men ofta mer historiskt och/eller teologiskt inriktat än det vi sysslar med i Sverige. Att judaistiken i Sverige innefattar även det som i Nordamerika har börjat kallas för Israelstudier (snarare indirekt än direkt, men ändå) har för och nackdelar.

En nackdel som jag ser är att vi själva exempelvis riskerar att börja blanda ihop studier av judisk kultur med studiet av israelisk kultur, vilket i förlängningen kan leda till obetänksamma sammanblandningar av studieobjekten för de bägge ämnena (judar respektive israeler), vilket gör att vi riskerar att hamna i den terminologiska sörja som vi här på bloggen har anklagat media för tidigare. Å andra sidan är Israel ett av de främsta sätena för judisk kultur, vilket gör att det vore oärligt och ovetenskapligt att hålla landet utanför studiet av judisk kultur, religion och historia.

Lösningen, förutom att hålla tungan rätt i mun, är kanske att se svenska Israelstudier som en underavdelning till judaistiken, på samma vis som man kan betrakta jiddischstudier och sefardiska studier som ämnen som ryms under judaistikens paraply. Personligen är jag nyfiken på om de amerikanska universitetens Israeli studies kommer att påverka Jewish studies, eller om dessa sedan länge är åtskilda, och det endast är Mellanösternvetenskapen som påverkas av att Israel har knoppats av och blivit föremål för ett separat studium.

Lyssna på podcasten här, och läs en artikel av Gal Beckerman, skribent i The Forward, här.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Förstår så väl argumenten för att "separera" Israel studies från Mellanösternstudierna, men som en "utifrån betraktare" uppfattar jag det som aningen olycksbådande. Skulle vara intressant om fler kommenterade detta, är nyfiken på vad ni tycker.

2010-06-15 @ 19:49:37
Postat av: Nike

Precis som du säger så är det en aning olycksbådande, även om man förstår "varför". Sen är frågan om det hade varit värt ansträngningen att försöka trycka in Israel inom ramarna för mellanösternstudier. Det hade varit spännande att höra vad en renodlad mellanösternvetare tycker om saken, ifall Israelstudiernas avknoppning utgör en kännbar förlust för mellanösterstudierna. Sen kan man ju undra hur utvecklingen i Sverige kommer att se ut framöver.

2010-06-15 @ 20:30:40
URL: http://judaistik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0