Persisk-judiska skrönor av Dorit Rabinyan

Dorit Rabinyan skrev sin första bok vid 21 års ålder, boken publicerades på hebreiska något år senare och översattes sedan snabbt till engelska. Den engelska titeln är Persian Brides, och är en svulstig, sinnlig historia om en persisk-judisk familj där den vackra dottern Flora lämnats av sin opålitlige man mitt i en komplicerad graviditet, medan styvdottern Nazie kämpar för att växa upp och bli kvinna nog för att äntligen få gifta sig med sin kusin. Boken är full av fantastiska skrönor, och som läsare skrattar man och mår illa om vartannat. Jag köpte den tunna boken på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv och läste ut den under resan hem, och Persian Brides är verkligen en bok som gjord för att sträckläsas. Den kompakta historien väller fram i ett rasande tempo, och jag förstår varför såväl boken som översättningen har hyllats så. Rabinyans andra bok finns översatt till svenska, och heter Våra bröllop. Även hennes andra bok är en sinnlig, svettig historia, där kvinnorna spelar huvudrollerna liksom i den första boken. Till skillnad från karaktärerna i Persian Brides är de unga kvinnorna i Våra bröllop inte bara persiska judar utan dessutom israeler, men även i denna moderna saga så har språket formen av skrönor som tycks ha viskats fram från generation till generation. Idag är Dorit Rabinyan främst verksam som journalist, men har även publicerat poesi.

Ni finner en intervju med författaren här.

Kaaterskill Falls av Allegra Goodman - ortodoxa livskriser

För några veckor sedan skrev jag om Allegra Goodmans hippieroman Paradise Park, en pratigt skriven bok med en komplex och lite obekväm huvudperson. Kaaterskill Falls är en fullständigt annorlunda historia, med en helt annan berättarröst. Boken är lika mycket ett sentimentalt manifest för den ortodoxa livsstilen, som ett försvarstal för rätten att tänka annorlunda, för den kluvna och mångfacetterade amerikanske judenheten.

Kaaterskill Falls utspelar sig i semesterorten Catskills, dit New York-judar av varierande grad av religiositet beger sig under sommarmånaderna under några år på sjuttiotalet, somliga ditlockade av den åldrande Rav Kirschner, andra av billiga semesterbostäder och den dramatiska naturen. Bokens mest centrala karaktär är Elisabeth Shulman, ung mor till fem döttrar, praktiskt lagd på ytan, men också en kvinna med ett annat, inre liv. Den inre Elisabeth, som ger sina döttrar sekulära namn, har ett stort kulturintresse och en begynnande entreprenörsanda som familjen Shulman kanske inte kan kosta på sig att nära.

I närheten av familjen Shulmans hyrda sommarhus bor familjen Melish, och den uttråkade familjefadern Andras Melishs försök att bli intresserad av sitt eget liv igen utgör en annan av bokens huvudhistorier. Vid sidan av en handfull judiska familjer får man även följa några livsöden ur den icke-judiska lokalbefolkningen, vid en tidpunkt då det verkar som om det judiska livet är på väg att allt mer vinna mark i och prägla livet i Catskills.

Om Paradise Park är en psykedelisk hawaiiskjorta, så är Kaaterskill Falls en stärkt vit blus, och det är lätt att imponeras av Allegra Goodmans bredd som historieberättare. De två böckerna har en sak gemensamt och det är det stråk av vemod och smärta som löper genom både Paradise Park och Kaaterskill Falls, en intelligent men lite gnagande ledsamhet, som man också hittar hos den många år äldre författaren Philip Roth, med vem Allegra Goodman också har jämförts.


RSS 2.0